5 τρόποι που η λεβάντα είναι ιδανική για τον κήπο της Μελβούρνης

11
5 τρόποι που η λεβάντα είναι ιδανική για τον κήπο της Μελβούρνης

Λεβάντα ή λεβάντα είναι ένας πολύ ανθεκτικός αειθαλής αρωματικός θάμνος που καλλιεργείται για το άρωμά του αλλά και για τα άνθη του.

Δομή λουλουδιών λεβάντας
Το λουλούδι της λεβάντας προσελκύει πεταλούδες, μέλισσες και βομβίλους. Μια μέλισσα πίνει νέκταρ από ένα λουλούδι λεβάντας.

Lamiaceae

Υπάρχουν πολλά είδη για να διαλέξετε καθώς το γένος Lavandula έχει περισσότερα από 30 γνωστά μέλη. Η οικογένεια στην οποία ανήκουν είναι οι Lamiaceae. Τα Lamiaceae είναι μια τεράστια οικογένεια που είναι γνωστή για τα αρωματικά πτητικά έλαια και περιλαμβάνει φυτά όπως το Δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη και μέντα. Είναι στην πραγματικότητα αυτά τα έλαια που κάνουν τα φυτά της οικογένειας της μέντας τόσο χρήσιμα ως φαρμακευτικά και μαγειρικά φυτά.

Αγγλική ή γαλλική λεβάντα

Η λεγόμενη αγγλική έκδοση μπορεί να ζήσει έως και 25 χρόνια, ενώ η λιγότερο ανθεκτική γαλλική ή ισπανική λεβάντα θα ζήσει μόνο μέχρι περίπου 5 ετών. Τα παχύτερα άνθη των ισπανικών και γαλλικών ποικιλιών τείνουν να είναι λίγο πιο επιδεικτικά.

Από πού προέρχεται η λεβάντα;

Η λεβάντα αναπτύσσεται φυσικά γύρω από τη Μεσόγειο και μεταφέρθηκε στη Βρετανία από τους Ρωμαίους. Οι ρωμαϊκές λεγεώνες και οι Έλληνες γιατροί τους έπαιρναν μαζί τους φαρμακευτικά βότανα στις πορείες τους.

Ποια είναι η προέλευση του ονόματος;

Υπάρχουν δύο πιθανότητες για την προέλευση του ονόματος «Lavender». Πιθανόν να προέρχεται από το λατινικό «lavare» που σημαίνει πλένω. Χρησιμοποιήθηκε από πριν από τη ρωμαϊκή εποχή ως άρωμα μπάνιου και για να αρωματίσει πλυμένα υφάσματα. Η άλλη δυνατότητα για την πηγή του ονόματος είναι το λατινικό «lividus» που σημαίνει γαλαζωπό ή λιπόθυμο.

Εξωραϊσμός της Μελβούρνης με λεβάντα

Αυτό είναι ένα ιδανικό φυτό για τη δημιουργία του αυθεντικού μεσογειακού κήπου. Θα ευδοκιμήσει επίσης σε ηλιόλουστες τοποθεσίες στον κήπο σας στη Μελβούρνη, υπό την προϋπόθεση ότι το έδαφος στραγγίζει καλά και δεν είναι πολύ όξινο.

Λεβάντα ή λεβάντα με γλάστρα από τερακότα
Λεβάντα με γλάστρα από τερακότα. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός για έναν μεσογειακό κήπο. Τα συμπληρωματικά χρώματα φαίνονται επίσης υπέροχα μαζί.

Καλλιέργεια λεβάντας σε γλάστρες

Εάν δεν έχετε αρκετό ήλιο, μπορείτε να τα φυτέψετε σε μια γλάστρα από τερακότα και να τα μετακινήσετε για να πάρουν επιπλέον ήλιο. Τα μπλε και βιολετί άνθη της λεβάντας θα είναι συμπληρωματικά με τα πλούσια γήινα χρώματα της τερακότας.

Πού είναι καλύτερο να φυτέψετε λεβάντα;

Τα φυτά λεβάντας ευδοκιμούν γεμάτος ήλιος και μπορεί να αναπτυχθεί καλά σε υπερυψωμένα κρεβάτια και δοχεία κήπου. Μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιηθούν σε φράκτες και να δημιουργήσουν ένα υπέροχο ποώδες περίγραμμα κατά μήκος ενός μονοπατιού κήπου.

Πώς φροντίζετε ένα φυτό λεβάντας;

  • Κόψτε τα λουλούδια καθώς τελειώνουν.
  • Μην φοβάστε να κλαδεύετε δύο φορές το χρόνο με ένα κλάδεμα μετά το τέλος της ανθοφορίας.
  • Οι λεβάντες που δεν κλαδεύονται τακτικά θα γίνουν ακανθώδεις.
  • Αντικαταστήστε τα φυτά που έχουν γίνει πολύ ξυλώδη.
  • Μην υπερβαίνετε το νερό.
  • Απαιτείται πολύ λίγο λίπασμα.
  • Το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο για να αποφευχθεί η σήψη των ριζών.
  • Ετήσια ελαφριά εφαρμογή ασβέστη κήπου σε όξινα επιφανειακά εδάφη.

Πιθανές ασθένειες και παράσιτα

Μπορεί να εμφανιστεί γκρι μούχλα ή κηλίδα στα φύλλα. Κλαδέψτε τα φυτά σας για να επιτρέψετε την καλή κυκλοφορία του αέρα και μετακινήστε τα φυτά σε μια πιο ηλιόλουστη τοποθεσία στον κήπο. Τα φυτά μπορούν επίσης να προσβληθούν από χοάνες βατράχων, οπότε ψάξτε για σημάδια αφρώδους «σούβλας κούκου».

Ποικιλίες Λεβάντας

Ποικιλίες για αιθέρια έλαια

Παλιά Αγγλική Λεβάντα (Lavandula spica) καλλιεργείται συχνά σε αγροκτήματα για τη συγκομιδή των αρωματικών αιθέριων ελαίων. Αυτή είναι μια ψηλή ποικιλία που μπορεί να φτάσει περίπου τα 90 εκατοστά, επομένως θα χρειαστεί άφθονο χώρο.

Lavendula Augustifolia (Αγγλική Λεβάντα)

Παρόλο που είναι γνωστό ως αγγλικό, αυτό το φυτό κατάγεται από τη Νότια Ευρώπη κοντά στη Μεσόγειο. Είναι θαμνώδης θάμνος με ύψος περίπου ένα μέτρο και αρκετά πλάτος. Στα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού οι μακριές μη διακλαδισμένες μίσχοι θα παράγουν βαθιές ή απαλές μοβ, πυκνές αρωματικές ακίδες λουλουδιών.

Αγγλική λεβάντα Lavandula angustifolia «Hidcote»
Lavandula angustifolia „Hidcote“

Δημοφιλείς ποικιλίες και χρώματα

Φάρμες Λεβάντας

Αυτά τα φυτά συχνά καλλιεργούνται σε αγροκτήματα όπου τα φυτά συλλέγονται για την παραγωγή αιθέριων ελαίων. Συχνά η διαδικασία απόσταξης λαμβάνει χώρα στο ίδιο το αγρόκτημα. Τα αγροκτήματα είναι επίσης ένα μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο που προσελκύει τους επισκέπτες να βιώσουν το άρωμα και την όμορφη θάλασσα του μωβ που απλώνεται στο βάθος.

Φάρμα λεβάντας για την παραγωγή αιθέριων ελαίων
Οι φάρμες λεβάντας όπως αυτή στο Cotswolds είναι εξαιρετικά τουριστικά αξιοθέατα και χρησιμοποιούνται επίσης για την παραγωγή αιθέριων ελαίων.

Επίσκεψη στις φάρμες

Lavendula Swiss Italian Farm είναι περίπου 120 βορειοδυτικά του Μελβούρνη και έχει πάνω από 40 εκτάρια φάρμας λεβάντας για εξερεύνηση.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ένα αγρόκτημα ακριβώς κοντά στην ιδιοκτησία National Trust του Snowshill στο Cotswolds Area on Natural Beauty, όπου τραβήχτηκαν πολλές από αυτές τις φωτογραφίες.

Εξωραϊσμός με λεβάντα

Η ανθεκτική και ευέλικτη λεβάντα έχει εκατοντάδες χρήσεις στον εξωραϊσμό και το σχεδιασμό κήπων. Ως περίγραμμα μπορεί να δώσει στο βιολετί ή μπλε θέμα σχεδίασης συνέχεια μέσα από ένα τοπίο. Όταν χρησιμοποιείται ως περίγραμμα απέναντι από μια μεγάλη μπλε πισίνα, παρέχει οπτική ισορροπία στον κήπο.

Λεβάντα σύνορα απέναντι από μια πισίνα
Λεβάντα σύνορα απέναντι από μια πισίνα. Η λεβάντα παρέχει συνέχεια καθώς και οπτική ισορροπία.

"<yoastmark

"<yoastmark

Γεωργικές χρήσεις λεβάντας

Στη γεωργία η λεβάντα έχει επίσης μια μεγάλη ποικιλία χρήσεων. Οι κηπουροί του σπιτιού μπορούν να μάθουν μερικές συμβουλές από αυτά. Ορισμένες ποικιλίες καλλιεργούνται για τη βιομηχανία κομμένων λουλουδιών για φρέσκα και αποξηραμένα μπουκέτα. Τα άνθη αυτών των φυτών είναι πολύ πλούσια σε νέκταρ και πολλές ποικιλίες έχουν μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. Αυτό τα έχει κάνει ένα εξαιρετικό φυτό για την προσέλκυση και τη διατροφή των μελισσών. Η ποιότητα και η ποσότητα του μελιού που παράγεται από κυψέλες κοντά σε φυτά λεβάντας είναι γνωστή στη βιομηχανία. Η προσέλκυση μελισσών είναι επίσης σημαντική για τη βιομηχανία οπωρώνων. Η λεβάντα είναι ένα χρήσιμο φυτό συντροφιάς καθώς το άρωμα του απωθεί ορισμένα παράσιτα καθώς και προσελκύει τα έντομα επικονίασης. Η κύρια γεωργική χρήση είναι η παραγωγή αιθέριων ελαίων.

Απόσταξη Αιθέριων Ελαίων

"<yoastmark

Για να φτιάξετε το αιθέριο έλαιο στο αγρόκτημα, τα μοσχεύματα περνούν από μέσα τους ατμό. Ο ατμός μαζεύει το λάδι και το πηγαίνει στον συμπυκνωτή. Το μίγμα ατμού λαδιού συμπυκνώνεται και διαχωρίζεται στο καθαρό λάδι και το ανθόνερο.

Χρήσεις του αιθέριου ελαίου

Το αιθέριο έλαιο έχει μεγάλη ποικιλία χρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στον ύπνο και το άγχος. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων και για την απώθηση των εντόμων. Οι κύριες χρήσεις ωστόσο είναι στη βιομηχανία καλλυντικών όπου χρησιμοποιείται σε αρώματα, σαπούνια και σαμπουάν για να βοηθήσει στον καθαρισμό του δέρματος. Χρησιμοποιείται επίσης στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά το συμπυκνωμένο λάδι δεν πρέπει ποτέ να καταπίνεται καθώς μπορεί να είναι τοξικό σε αυτή τη μορφή.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΒΑΝΤΑ

Ποια είναι η καλύτερη λεβάντα για καλλιέργεια στην Αυστραλία;

Το καλύτερο κλίμα για την παραγωγή λεβάντας είναι ζεστό και εύκρατο, όπου οι χειμώνες είναι δροσεροί και τα καλοκαίρια ξηρά και ζεστά. Το φυτό Λεβάντα απαιτεί πλήρη ήλιο και χρειάζεται προστασία από τους δυνατούς ανέμους. Η αγγλική λεβάντα αγωνίζεται να εγκατασταθεί σε περιοχές όπου τα καλοκαίρια είναι υγρά επειδή είναι λιγότερο ανεκτική σε αυτές τις συνθήκες. Ωστόσο, η γαλλική και η ιταλική λεβάντα μπορούν να αποδεχτούν αυτές τις συνθήκες (ήπιες, υγρές συνθήκες). Έτσι, κάθε είδος λεβάντας μπορεί να αναπτυχθεί καλά στην Αυστραλία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές της Αυστραλίας, η θερμοκρασία την καλοκαιρινή περίοδο είναι συνήθως υψηλή με μέγιστη υγρασία, κάτι που δεν είναι ευνοϊκό για την αγγλική λεβάντα επειδή το νερό δεν είναι φίλος της λεβάντας στον αέρα ή στο έδαφος. Επομένως, η γαλλική και η ιταλική λεβάντα είναι οι καλύτερες για περιοχές της Αυστραλίας όπως η Δυτική Αυστραλία. Παρόλα αυτά το αγαπημένο μας χρώμα για τις λεβάντες είναι το Hidcote, το οποίο είναι μια αγγλική λεβάντα.

Ποια είναι η καλύτερη λεβάντα για γλάστρες στην Αυστραλία;

Οποιαδήποτε ποικιλία λεβάντας θα αναπτυχθεί σε ένα δοχείο και μπορεί να κοπεί σε διακοσμητικές μπάλες και κώνους, αλλά μερικές ταιριάζουν καλύτερα από άλλες. Παράγουν γρήγορα λουλούδια και διατηρούν ένα διαχειρίσιμο μέγεθος σε γλάστρες. Αρκετές ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των ποικιλιών νάνων, είναι οι καλύτερες για καλλιέργεια σε γλάστρες και μπορούν να κοπούν σε ελκυστικές μπάλες και κορώνες. Οι μικρότερες ποικιλίες είναι οι πιο φανταστικές επιλογές. Το Levante Petit είναι ένα είδος αγγλικής λεβάντας που είναι καλύτερο για γλάστρες. Αυτή η λεβάντα είναι πυκνή και συμπαγής και το λουλούδι είναι εξαιρετικά αρωματικό, με έντονο βιολετί χρώμα. Ο μίσχος του είναι κοντός και το φύλλωμα σφιχτό. Παράγει άνθη στα μέσα έως τα τέλη της άνοιξης. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, αυτός ο τύπος λεβάντας είναι καλύτερος για γλάστρες.

Ποια είναι η καλύτερη λεβάντα για αντιστάθμιση στην Αυστραλία;

Μπορείτε επίσης να φυτέψετε έναν φράχτη λεβάντας για να περιγράψετε το τοπίο. Ο φράκτης μπορεί να μεγαλώσει περίπου ένα έως δύο πόδια ύψος. Αυτοί οι φράκτες είναι πολύ χαμηλής συντήρησης και μπορούν να αντιμετωπίσουν την ξηρασία. Διατίθενται δεκάδες ποικιλίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως αντιστάθμιση. Ωστόσο, οι αγγλικές ποικιλίες λεβάντας όπως Munstead, Hidcote κ.λπ., είναι οι καλύτερες ποικιλίες για φύτευση φρακτών. Αυτές οι ποικιλίες είναι ανθεκτικές στην ξηρασία και τη θερμότητα και ζουν πολύ περισσότερο (έως 15 χρόνια) σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες. Λόγω αυτού, δεν χρειάζεται να αντικαθιστάτε συχνά φυτά στον φράκτη. Αυτές οι ποικιλίες είναι αγαπημένες για τους τοπικούς και τους εμπορικούς καλλιεργητές λόγω της χαμηλής συντήρησης και της γλυκιάς μυρωδιάς τους. Και οι δύο ποικιλίες μπορούν να φτάσουν τα 50 εκατοστά σε ύψος και να απλωθούν έως και τα 60 εκατοστά. Και οι δύο ποικιλίες είναι οι καλύτερες για περικοπή φράχτες.

Επιπλέον, μια αγγλική ποικιλία, „Vera“, είναι η καλύτερη για μεγαλύτερους φράκτες. Δεν είναι απλώς ένας διακοσμητικός φράκτης αλλά και ένας ανεμοφράκτης για την προστασία πιο μικροκαμωμένων και ευαίσθητων φυτών. Οι γαλλικές και ιταλικές ποικιλίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως φράκτης, αλλά λόγω της σχετικά χαμηλής διάρκειας ζωής τους (4-5 χρόνια), η χρήση αυτών των λεβάντων ως φράκτη μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρή.

Τι να φυτέψετε με λεβάντα στην Αυστραλία;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι αρκετά ευαίσθητο ως προς τον βιότοπο στον οποίο αναπτύσσεται. Απαιτεί πλήρη ήλιο, ελάχιστο νερό και ελάχιστο έως καθόλου λίπασμα για να αναπτυχθεί καλά. Συνήθως είναι πιο χαρούμενο όταν είναι μόνο του, πράγμα που σημαίνει ότι αν το τοποθετήσετε δίπλα σε ένα φυτό που ευνοεί την επιπλέον φροντίδα, τότε ένας από αυτούς θα υποφέρει. Ωστόσο, υπάρχουν μεσογειακά φυτά που μπορείτε να καλλιεργήσετε μαζί τους. Η εχινάκεια, το τριαντάφυλλο, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, τα αρωματικά γεράνια, τα Alliums, η ζίννια κ.λπ., είναι τα φυτά που μπορούν να συνδυαστούν με λεβάντα για να σας δώσουν έναν όμορφο κήπο. Μερικά φυτά που βρίσκονται κοντά ωφελούνται επειδή η λεβάντα είναι ένα φυσικό απωθητικό για σκώρους, γυμνοσάλιαγκες και ελάφια. Κάθε φυτό που υποφέρει από αυτά τα παράσιτα θα ωφεληθεί από το να έχει ένα φυτό λεβάντας κοντά.

Σχετικές ιδέες εξωραϊσμού από την Red’s Landscaping and Civil

5 κορυφαίες τάσεις σχεδιασμού τοπίου στη Μελβούρνη το 2022

Μεσογειακές ιδέες σχεδίασης κήπων

Φυτά κήπου εξοχικών σπιτιών

Τουλίπες στο σχέδιο τοπίου

5 γεγονότα για το Daffodil In Garden Design

Εικόνες Pinterest

Εξωραϊσμός της Μελβούρνης

© 2020 Reds Landscaping and Civil ποιότητας εμπορικός εξωραϊσμός Melbourne

Περαιτέρω ανάγνωση

Κόσμος του Κηπουρού

Πώς να αποστάξετε τα αιθέρια έλαια

Περιοδικό Country Life

Καλώς ήρθατε στην Προβηγκία

Cotswolds Farm

Τρόπος πολλαπλασιασμού από μοσχεύματα.

Schreibe einen Kommentar