10 είδη λουλουδιών γιασεμιού που πρέπει να μεγαλώσετε

15
10 είδη λουλουδιών γιασεμιού που πρέπει να μεγαλώσετε

Τα φυτά γιασεμί έχουν ένα χαρακτηριστικό άρωμα που συνήθως παρατηρώ πρώτα, πριν κοιτάξω γύρω μου για να δω την πηγή της γλυκιάς μυρωδιάς. Ευτυχώς, μυρίζω και βλέπω άφθονο αυτό το αρωματικό φυτό σε όλη τη Νότια Καλιφόρνια σε σπίτια και σε επιχειρήσεις. Σήμερα θα συζητούσα μαζί σας 10 είδη λουλουδιών γιασεμιού που πρέπει να καλλιεργήσετε στον κήπο σας.

Τύποι λουλουδιών γιασεμί

Υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη φυτών γιασεμιού. Οι περισσότερες ποικιλίες γιασεμιού είναι εγγενείς στην Ασία και στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Τώρα μπορούν να βρεθούν να μεγαλώνουν παντού.

Τα περισσότερα φυτά γιασεμιού παράγουν λευκά άνθη με έντονο άρωμα. Ορισμένες ποικιλίες ανθίζουν επίσης όμορφα κίτρινα λουλούδια. Τα περισσότερα ανθίζουν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

είδη_γιασεμιού_λουλουδιών

Μερικοί τύποι γιασεμιού είναι φυλλοβόλα ενώ άλλοι είναι αειθαλείς. Ορισμένες ποικιλίες ευδοκιμούν στο κρύο, ενώ οι περισσότερες αναπτύσσονται καλύτερα σε πιο ζεστό καιρό.

Παρακάτω είναι μερικά μόνο από τα οποία είναι δημοφιλή για τους κηπουρούς να μεγαλώνουν στον εξωτερικό τους χώρο. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να αναπτυχθούν στο ήπιο κλίμα εδώ στη Νότια Καλιφόρνια, καθώς και σε άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εδώ είναι μια γρήγορη λίστα με τα φυτά που θα συζητήσω σε αυτό το άρθρο:

  • Κοινό γιασεμί
  • Επιδεικτικό γιασεμί
  • Αραβικό γιασεμί
  • Ακρωτήρι γιασεμί
  • Νάνος γιασεμί
  • Βασιλικό γιασεμί
  • Χειμωνιάτικο γιασεμί
  • Ροζ γιασεμί
  • Άγριο γιασεμί
  • Αστέρι γιασεμί

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με καθένα από αυτά τα είδη λουλουδιών γιασεμιού, συνεχίστε να διαβάζετε!

Κοινή Γιασεμί

κοινό_γιασεμί

Το κοινό γιασεμί είναι το πιο δημοφιλές άνθος γιασεμιου μεγαλώνουν οι κηπουροί. Η επιστημονική του ονομασία είναι Jasminum officinale και έχει πολλά άλλα ονόματα. Το άρωμά του είναι πολύ επιθυμητό για όσους το γνωρίσουν.

Τα άνθη αναπτύσσονται άφθονα το καλοκαίρι, αλλά ανθίζουν και άλλες εποχές του χρόνου σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα. Αναπτύξτε τον ήλιο για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το φυτό γιασεμιού.

Αυτός ο τύπος γιασεμιού είναι γνωστός για τα θολά φύλλα και τα άνθη του που αναπτύσσονται σε ομάδες. Αναμένετε ότι οι ανθοφορίες θα εμφανιστούν από τα τέλη της άνοιξης έως το φθινόπωρο.

Το αειθαλές φυτό μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα, έως και 15 πόδια ύψος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αναπτύξει το γιασεμί σας κοντά σε μια πέργκολα ή τοίχο που μπορεί να υποστηρίξει αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο αμπέλι. Μπορεί να φανεί ότι αναπτύσσεται καλύτερα στις αναπτυσσόμενες ζώνες USDA 7 – 10.

Το κοινό γιασεμί μπορεί να καλλιεργηθεί εμπορικά για να χρησιμοποιήσει τα αιθέρια έλαιά του στην αρωματοθεραπεία και σε άλλες χρήσεις.

Επιδεικτική Γιασεμί

showy_jasmine

Το επιδεικτικό γιασεμί είναι επίσης γνωστό ως γιασεμί της Φλόριντα (Jasminum floridum). Κατάγεται από την Κίνα. Αυτό το γιασεμί δεν χρειάζεται πολλή φροντίδα και είναι ένα υπέροχο φυτό για να αναπτυχθεί σε μέρη που δεν βρέχει πολύ.

Το επιδεικτικό γιασεμί παράγει άνθη σε όμορφες αποχρώσεις του κίτρινου. Μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να φτάσει τα τέσσερα πόδια ύψος, καθιστώντας το ιδανικό για μικρότερους κήπους. Αναπτύξτε στον ήλιο για να απολαύσετε τα λουλούδια τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτό είδος γιασεμιού αναπτύσσεται καλύτερα στις ζώνες ανάπτυξης του USDA 7 έως 9.

Αραβική Γιασεμί

arabian_jasmine

Το αραβικό γιασεμί είναι επίσης γνωστό ως Γιασεμί σαμπάκ. Αυτό το γιασεμί μπορεί να βρεθεί να μεγαλώνει εγγενές στην Αραβική Χερσόνησο. Αυτός ο αειθαλής θάμνος αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμότερα κλίματα.

Αυτοί οι θάμνοι μπορούν να αυξηθούν από 4 έως 10 πόδια σε ύψος. Μπορείτε να τα μεγαλώσετε κάθετα για να σχηματίσετε ένα κλήμα με γεμάτα, λευκά άνθη που μεγαλώνουν κατά μια ίντσα. Τα άνθη αναπτύσσονται σε τσαμπιά των 3 – 12 λουλουδιών.

Το Jasminum sambac αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστά κλίματα. Αυτά θεωρούνται επεμβατικά στη Φλόριντα, αλλά παραμένουν ένας δημοφιλής τύπος γιασεμιού. Τα λουλούδια ξεθωριάζουν σε ανοιχτό ροζ καθώς γερνούν.

Το αραβικό γιασεμί είναι η δημοφιλής επιλογή γιασεμιού που χρησιμοποιείται στο τσάι. Μπορεί να αναπτυχθεί στις ζώνες 9 – 12.

Cape Jasmine

κάπα-γιασεμί

Το γιασεμί του ακρωτηρίου ανθίζει λουλούδια που μοιάζουν με λευκές γαρδένιες με πολλά χνουδωτά πέταλα. Είναι επίσης γνωστό για το γλυκό του άρωμα.

Αυτά διαφέρουν από τα άλλα γιασεμί, καθώς χρειάζονται πολλή προσοχή για να ευδοκιμήσουν. Το ακρωτήριο γιασεμί χρειάζεται επίσης άφθονο νερό για να αναπτυχθεί.

Αυτά τα φυτά μπορούν να μεγαλώσουν μέχρι 2 – 6 πόδια σε πλάτος και ψηλό ύψος. Τα λευκά λουλούδια τους μπορούν να ανθίσουν αρκετά εκατοστά σε πλάτος. Το γιασεμί του ακρωτηρίου αναπτύσσεται καλά στις ζώνες 7 – 11.

Νάνος Γιασεμί

νάνος_γιασεμί

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το νάνο γιασεμί είναι μια από τις μικρότερες ποικιλίες αυτού του φυτού. ο parker γιασεμί μεγαλώνει μόνο λίγα πόδια πλάτος και ένα πόδι ύψος. Ηλιόλουστα κίτρινα λουλούδια με πέντε πέταλα ανθίζουν σε όλο τον θάμνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα λουλούδια μεγαλώνουν σε τσαμπιά με ένα ελαφρύ άρωμα για να απολαύσετε. Εκτός από το μικρό τους μέγεθος, τα φύλλα είναι μικρά και έχουν σχήμα οβάλ, δημιουργώντας μια συμπαγή εμφάνιση στο φυτό. Αυτά τα γιασεμιά καλλιεργούνται κυρίως ως τοπιάρια ή για μπουκέτα λόγω του μικρού τους μεγέθους.

Όσοι έχουν μικρούς κήπους μπορούν να απολαύσουν το νάνο γιασεμί σε δοχείο ή ως εδαφοκάλυψη. Το νάνο γιασεμί μπορεί να αναπτυχθεί στις ζώνες 7 – 10. Αυτό είναι ένα από τα πολλά είδη λουλουδιών γιασεμιού που ανθίζει κίτρινα άνθη αντί για λευκά.

Βασιλική Γιασεμί

βασιλικό_γιασεμί

Το βασιλικό γιασεμί είναι επίσης κοινώς γνωστό ως ισπανικό γιασεμί. Το Jasminum Grandiflorum συνήθως καλλιεργείται για να χρησιμοποιηθεί ως φαγητό και σε αρώματα λόγω του δυνατού αρώματος του.

Τα λευκά λουλούδια μεγαλώνουν μόνο μια ίντσα το ένα από το άλλο σε ένα μακρύ κλήμα που φυτρώνει πράσινα φύλλα, μια έντονη αντίθεση μεταξύ των λευκών λουλουδιών. Ενώ αυτό το φυτό θεωρείται αμπέλι, μεγαλώνει μόνο 2 – 4 πόδια και μοιάζει περισσότερο με θάμνο παρά με αμπέλι.

Τα άνθη φαίνονται σχεδόν ίδια με την κοινή ποικιλία γιασεμιού. Τα λευκά λουλούδια ανθίζουν σε σχήμα αστεριού σε τσαμπιά. Μερικές φορές ανθίζουν τόσα πολλά λουλούδια την ίδια στιγμή που τα φύλλα χάνονται στις ανθίσεις.

Το βασιλικό γιασεμί μπορεί να αναπτυχθεί στις ζώνες 7 – 10.

Χειμωνιάτικο γιασεμί

χειμώνα-γιασεμί

Jasminum nudiflorum είναι ένα άλλο όνομα για αυτό το είδος γιασεμιού. Αυτοί είναι υπέροχοι θάμνοι για να αναπτυχθούν όταν θέλετε λίγο χρώμα στον χειμερινό σας κήπο. Όταν μεγαλώσει ως θάμνος, το φυτό θα φτάσει τα 4 πόδια ύψος.

Το χειμερινό γιασεμί ευδοκιμεί τους κρύους μήνες του χειμώνα, καθώς και την άνοιξη. Ο θάμνος μπορεί να μεγαλώσει τέσσερα πόδια πλάτος και έως και επτά πόδια ύψος. Τα κίτρινα λουλούδια σε αυτό το γιασεμί παράγουν λίγο έως καθόλου άρωμα.

Αναπτύξτε κατά μήκος της πλευράς ενός τοίχου ή σε πέργκολα ή κληματαριά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως κάλυμμα εδάφους για να κρύψει μπαλώματα στον κήπο. Οι μίσχοι μπορούν να αναπτυχθούν ως κλήμα μήκους έως 15 πόδια.

Εάν ζείτε στις ζώνες 6 – 9, δοκιμάστε να καλλιεργήσετε χειμερινό γιασεμί.

Ροζ γιασεμί

ροζ_γιασεμί

Το φυτό πήρε το όνομά του από τους μακριούς, ροζ σωλήνες από τους οποίους ανθίζουν τα λευκά άνθη. Το jasminum polyanthum κατάγεται από την Κίνα και είναι γνωστό για το βαθύ άρωμά του. Μπορεί να καλλιεργηθεί ως φυτό σπιτιού ή έξω σε ζεστά κλίματα.

Τα συρόμενα αμπέλια του ροζ άνθη γιασεμιού μπορεί να φτάσει τα 20 πόδια σε μήκος. Κλαδέψτε το φυτό όταν ανθίζει για να του δώσετε άφθονο χώρο για τις πολλές του ανθοφορίες. Μπορείτε να απολαύσετε τα έντονα αρωματικά λουλούδια του όταν ανθίζουν από τις αρχές της άνοιξης έως το φθινόπωρο.

Μεγάλα τσαμπιά λουλουδιών αναπτύσσονται από ροζ μπουμπούκια, παρόμοια με το κοινό γιασεμί. Το ροζ γιασεμί είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη, οπότε φροντίστε να έχετε άφθονο χώρο για να αναπτυχθεί.

Εάν ζείτε σε ζεστό κλίμα, ίσως μπορείτε να απολαύσετε αυτά τα λουλούδια όλο το χρόνο. Το ροζ γιασεμί αναπτύσσεται καλύτερα στις ζώνες 9 – 10.

Άγριο γιασεμί

Γνωστό και ως Jasminum fruticans, αυτό το φυτό παράγει έντονα κίτρινα άνθη που είναι άοσμα, αλλά όμορφα για να τα θαυμάζει κανείς από τον κήπο.

Αναπτύσσονται καλύτερα σε πλήρη ηλιοφάνεια τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Κάποιο άγριο γιασεμί μπορεί να ανθίσει τους φθινοπωρινούς μήνες.

Ο θάμνος δεν γίνεται μεγάλος και μεγαλώνει αργά σε θόλο έως περίπου 6 πόδια ύψος, καθιστώντας τον μια εξαιρετική επιλογή για χαμηλούς φράκτες, φράκτες και εδαφοκάλυψη.

Το άγριο γιασεμί είναι αειθαλές φυτό και μπορεί να αναπτυχθεί σε πιο κρύα μέρη. Καλλιεργήστε το ως φράκτη ή εδαφοκάλυψη στις ζώνες 6b – 10.

Αστέρι Γιασεμί

star_jasmine

Το αστέρι γιασεμί είναι επίσης γνωστό με την επιστημονική ονομασία Πολύανθο γιασεμί. Αυτό το γιασεμί είναι μια εξαιρετική επιλογή για κηπουρούς που μόλις ξεκινούν, καθώς είναι ένα φυτό χαμηλής συντήρησης που παράγει πολλά άνθη.

Απολαύστε λουλούδια ξεκινώντας από τα τέλη της άνοιξης. Τα λευκά λουλούδια μεγαλώνουν σε σχήμα αστεριών που γίνονται κρεμ καθώς τα λουλούδια γερνούν. Τα αστέρια γιασεμί είναι επίσης γνωστά για το δυνατό άρωμά τους που μπορείτε να απολαύσετε από απόσταση.

Καλλιεργήστε το αστρικό γιασεμί σε πλήρη ηλιοφάνεια με τακτικό πότισμα για να κρατήσετε το φυτό χαρούμενο όλο το χρόνο. Ποτίστε περισσότερο εάν το φυτό αναπτύσσεται σε δοχείο ή σε ζεστό κλίμα. Αυτά αναπτύσσονται καλά στις ζώνες 8 – 11.

Φροντίδα λουλουδιών γιασεμί

Τα περισσότερα από τα παραπάνω είδη λουλουδιών γιασεμιού απαιτούν παρόμοια φροντίδα. Πρέπει να αναπτυχθούν σε πλήρη ήλιο. Οι μικρότερες ποικιλίες μπορούν να καλλιεργηθούν σε δοχεία, ενώ οι μεγαλύτερες χρειάζονται περισσότερο χώρο, μαζί με ένα καφασωτό για να μεγαλώσει το κλήμα του με άφθονο χώρο.

Εάν ζείτε σε πιο δροσερό κλίμα, μπορείτε να καλλιεργήσετε γιασεμί σε εσωτερικούς χώρους σε ένα δοχείο. Καλλιεργήστε το γιασεμί σας σε ένα ηλιόλουστο σημείο κοντά σε ένα παράθυρο. Έχετε μια πέργκολα κοντά στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί και κόψτε την από καιρό σε καιρό για να ελέγξετε την ανάπτυξή της.

Το γιασεμί χρειάζεται να αναπτυχθεί σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Χρησιμοποιήστε χώμα για γλάστρες εάν καλλιεργείτε το γιασεμί σας σε γλάστρες. Το χώμα του κήπου αναμεμειγμένο με το εγγενές χώμα θα πρέπει να είναι καλό για χρήση με γιασεμί που καλλιεργείται στο έδαφος στον κήπο σας.

Κλάδεμα του φυτού γιασεμιού

γιασεμί_φυτό

Το γιασεμί απαιτεί λίγο κλάδεμα για τη διατήρηση του φυτού. Κλαδεύετε τακτικά το γιασεμί σας εάν το καλλιεργείτε σε εσωτερικό χώρο ή θέλετε να το κρατήσετε θάμνο. Δεν χρειάζεται να κλαδέψετε το φυτό σας τόσο πολύ, αν σκοπεύετε να το μεγαλώσετε σαν κλήμα σε πέργκολα, τοίχο ή πέργκολα.

Έννοια λουλουδιών γιασεμιού

Υπάρχουν διάφορες έννοιες των διαφόρων τύπων άνθος γιασεμιουs, μαζί με συμβολική σημασία. Το Jasmine προέρχεται από τον όρο Persion „Yasmine“, που μεταφράζεται ως „δώρο από τον Θεό“. Είναι επίσης το σύμβολο της θετικότητας και της ζεστασιάς.

Τύποι λουλουδιών γιασεμιού κοντά μου

Υπάρχουν πολλά μέρη που παρέχουν φυτά γιασεμιού κατά τους εποχικούς μήνες του χρόνου. Τα διαδικτυακά φυτώρια κήπου είναι εξαιρετικά μέρη όπου μπορείτε να αγοράσετε φυτά γιασεμιού όταν δεν είναι διαθέσιμα στην περιοχή σας. Παρακάτω είναι μερικές υπέροχες επιλογές από άνθη και σπόρους γιασεμιού.

Λουλούδια γιασεμί για τσάι

γιασεμί_τσάι_λουλούδια

Μερικοί τύποι γιασεμιού είναι δημοφιλείς στη χρήση για την παρασκευή τσαγιού από γιασεμί. Χρησιμοποιήστε τον πιο αρωματικό τύπο λουλουδιών γιασεμιού που καλλιεργείτε στον κήπο του σπιτιού σας. Το κοινό γιασεμί είναι μια εξαιρετική επιλογή για να φτιάξετε τσάι.

Το περισσότερο τσάι από γιασεμί είναι ένα είδος πράσινου τσαγιού, αν και μπορεί να βρεθεί σε λευκό ή μαύρο τσάι.

Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας, αγοράστε χαλαρό μαύρο ή πράσινο τσάι. Έχετε επίσης μερικά φρέσκα άνθη γιασεμιού έτοιμα προς χρήση, μαζί με ένα μεγάλο, γυάλινο βάζο για να αποθηκεύσετε το σπιτικό σας τσάι.

Τοποθετήστε μια στρώση από φύλλα τσαγιού στον πάτο του βάζου. Στη συνέχεια, βάλτε μια στρώση από φρέσκα άνθη γιασεμιού πάνω από τα φύλλα τσαγιού και στη συνέχεια καλύψτε τα λουλούδια με μια άλλη στρώση φύλλων τσαγιού. Τοποθετήστε κάτι βαρύ πάνω στο γιασεμί και το τσάι για να τα συνδυάσετε.

Αποθηκεύστε το βάζο έτσι για τουλάχιστον μια μέρα, περισσότερο αν θέλετε ένα πιο δυνατό άρωμα γιασεμιού στο τσάι σας. Όταν είστε έτοιμοι να φτιάξετε τσάι από γιασεμί, βράστε μια κατσαρόλα με τσάι ή τουλάχιστον 10 ουγγιές νερό. Τοποθετήστε ένα κουταλάκι του γλυκού από τα φύλλα τσαγιού σε ένα φλιτζάνι νερό ή μπορείτε να στραγγίσετε τα φύλλα στο ζεστό νερό για να απολαύσετε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι γιασεμί.

Εάν προτιμάτε να αγοράσετε ήδη φτιαγμένο τσάι γιασεμί, δείτε τα παρακάτω προϊόντα:

Καλλιεργήστε ένα φυτό γιασεμί

Καλλιεργήστε ένα φυτό γιασεμί από την άνεση του κήπου σας ή τοποθετήστε το σε ηλιόλουστη περιοχή του σπιτιού σας εάν ζείτε σε περιοχή με ψυχρότερα κλίματα. Υπάρχουν πολλά είδη γιασεμιού, ανεξάρτητα από το πού ζείτε ή το μέγεθος του κήπου σας!

Τύποι λουλουδιών γιασεμιού

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν διάφοροι τύποι λουλουδιών γιασεμιού που μπορείτε να διαλέξετε για να καλλιεργήσετε στον κήπο σας. Ποιο θέλετε να μεγαλώσετε ή έχετε ήδη κάποιο αγαπημένο; Ενημερώστε με στην ενότητα σχολίων παρακάτω!

Schreibe einen Kommentar