Τσιμπήματα μελισσών: Τι να κάνετε όταν σας τσιμπήσουν

16
Τσιμπήματα μελισσών: Τι να κάνετε όταν σας τσιμπήσουν
Αφρικανική μέλισσα με δροσερό ποτό σε ποτήρι

Αφρικανική μέλισσα με δροσερό ποτό σε ποτήρι

Όταν το καλοκαίρι είναι σε πλήρη άνθιση ένα πράγμα είναι σίγουρο – οι μέλισσες θα βουίζουν τριγύρω. Οι περισσότερες μέλισσες είναι πολύ εστιασμένες στην εργασία για να δώσουν προσοχή στους ανθρώπους, αλλά αν πλησιάσετε την κυψέλη τους ή αρχίσετε να τσιμπολογάτε, θα μπουν σε λειτουργία προστασίας και θα αρχίσουν να τσιμπούν.

Οι επαγγελματίες τεχνικοί ελέγχου παρασίτων μας έχουν συνηθίσει να δέχονται τσιμπήματα και ξέρουν ακριβώς πώς να τα χειριστούν. Συνεχίστε να διαβάζετε για να λάβετε τον οδηγό βήμα προς βήμα για τη θεραπεία του τσιμπήματος της μέλισσας.

Ενεργήστε αμέσως όταν υπάρχει αλλεργική αντίδραση

Έρευνα από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) διαπίστωσε ότι μόνο 1-2 άτομα στους 1.000 είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα μέλισσας και σφήκας. Εάν έχετε μια γνωστή αλλεργία ή έχετε κάποιο από τα συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια καλώντας το 9-1-1.

Πώς καταλαβαίνετε εάν ένα άτομο έχει αλλεργική αντίδραση σε τσίμπημα μέλισσας; Αναζητήστε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια:

  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Πρήξιμο σε σημείο διαφορετικό από το σημείο του τσιμπήματος
  • Πρησμένη γλώσσα
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Εμφανίζονται κνίδωση ή εξάνθημα
  • Αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης
  • Ναυτία και/ή έμετος

Εάν τα τσιμπήματα μέλισσας αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκληθεί μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση γνωστή ως αναφυλαξία. Εάν ένα άτομο έχει φαρμακευτική αγωγή για επινεφρίνη, χορηγήστε αμέσως μια ένεση. Μια δεύτερη ένεση μπορεί να γίνει 5-15 λεπτά αργότερα, εάν δεν έχουν φτάσει οι γιατροί και η κατάσταση του ατόμου δεν έχει βελτιωθεί. Όταν έχετε αμφιβολίες, είναι πάντα καλύτερο να κάνετε λάθος και να πηγαίνετε στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Για όλα τα άλλα τσιμπήματα μέλισσας ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να θεραπεύσετε την πληγείσα περιοχή και να σκοτώσετε τον πόνο.

Οδηγός βήμα προς βήμα για τη θεραπεία ενός τσίμπημα μέλισσας

Τα τσιμπήματα της μέλισσας πονάνε. Ακόμη και οι σκληροί μας τεχνικοί νυχιών θα σας πουν ότι το δηλητήριο δεν είναι κάτι για να παίξετε. Οι πρωτεΐνες στο δηλητήριο επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα μαζί με το δέρμα που έχει τσιμπήσει. Είναι σχεδόν αδιανόητο να σκεφτεί κανείς ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει έως και 10 τσιμπήματα ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να χειριστούν 1.100+ τσιμπήματα μέλισσας. Αυτό μας οδηγεί στο πρώτο βήμα.

Βήμα #1 – Μην φρικάρεις

Η συντριπτική πλειονότητα των καταστάσεων τσιμπήματος μελισσών δεν είναι επείγουσες καταστάσεις. Η διατήρηση της ψυχραιμίας σας μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αποφύγετε να τσιμπήσετε ξανά επειδή είναι λιγότερο πιθανό να ταράξετε τις άλλες μέλισσες.

Βήμα #2 – Αφαιρέστε το Stinger

Όταν μια μέλισσα τσιμπάει ένα άτομο, το αγκαθωτό κεντρί είναι συνήθως ενσωματωμένο στο δέρμα και μπορεί να συνεχίσει να αντλεί δηλητήριο αφού αποσυνδεθεί από το σώμα της μέλισσας. Θα χρειαστεί να το βγάλετε, αλλά πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.

Θα πρέπει να δείτε μια μικρή λευκή κηλίδα όπου το κεντρί τρύπησε το δέρμα και ένα μικρό πρήξιμο γύρω από το σημείο του τσιμπήματος. Το κεντρί πρέπει να αφαιρεθεί απαλά ώστε να μην πιέζεται περισσότερο δηλητήριο στην πληγή. Αντί να χρησιμοποιείτε τα δάχτυλά σας ή το τσιμπιδάκι σας, ξύστε το κεντρί με το νύχι σας ή με μια πιστωτική κάρτα.

Βήμα #3 – Αφαιρέστε τα κοσμήματα

Εάν εμφανιστεί πρήξιμο, τα κοσμήματα μπορεί να σφίξουν και να περιορίσουν τη ροή του αίματος. Αφαιρέστε αμέσως όλα τα δαχτυλίδια και τα βραχιόλια για να αποτρέψετε αυτό το πρόβλημα.

Βήμα #4 – Καθαρίστε το τσίμπημα

Αφού αφαιρεθεί το κεντρί, καθαρίστε το σημείο του τσιμπήματος με ήπιο σαπούνι και νερό.

Βήμα #5 – Εφαρμόστε πάγο και ανυψώστε

Τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι πόνος και πρήξιμο. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε και τα δύο, παγώνοντας αμέσως το τσίμπημα για 10 λεπτά. Εάν τσιμπήθηκε ένα εξάρτημα, κρατήστε το ψηλά πάνω από την καρδιά.

Βήμα #6 – Πάρτε ένα OTC Παυσίπονο

Ένα μη συνταγογραφούμενο αντιφλεγμονώδες παυσίπονο θα πρέπει να είναι αρκετό για να ελαχιστοποιήσει τον πόνο γύρω από το σημείο του τσιμπήματος.

Βήμα #7 – Εξαλείψτε τον κνησμό

Μόλις ο πόνος υποχωρήσει, η περιοχή γύρω από το τσίμπημα μπορεί να αρχίσει να φαγούρα. Ένα αντιισταμινικό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αίσθησης. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε λοσιόν καλαμίνης στην περιοχή.

Βήμα #8 – Περιμένετε και παρακολουθήστε

Ήπιες αντιδράσεις σε τσίμπημα μέλισσας θα προκαλέσουν πόνο και πρήξιμο που διαρκεί για λίγες ώρες. Μια μέτρια αντίδραση μπορεί να πάρει 5-10 ημέρες για να υποχωρήσουν πλήρως τα συμπτώματα. Εάν τα συμπτώματα δεν αρχίσουν να βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες, μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτείτε γιατρό.

Μειώστε τους κινδύνους να τσιμπήσετε αυτό το καλοκαίρι με προσαρμοσμένες θεραπείες ελέγχου παρασίτων από την Vulcan Termite and Pest Control Inc. Η ομάδα ειδικών μας μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες σπιτιού στην Κεντρική Αλαμπάμα να αφαιρέσουν με ασφάλεια τις φωλιές μελισσών που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους ή ακόμα και στους τοίχους μιας κατασκευής.

Αρχική πηγή: https://www.vulcantermite.com/pest-safety/bee-stings-get-stung/

Schreibe einen Kommentar