Πώς να καλλιεργήσετε το Passion Flower Vine

13
Πώς να καλλιεργήσετε το Passion Flower Vine

Η κλήμα λουλουδιών πάθους είναι ένα αμπέλι που καλλιεργεί λουλούδια σε εξωτικά και μοναδικά σχήματα που φαίνονται έξω από αυτόν τον κόσμο. Αυτά τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε πέργκολα ή σε γλάστρα για μια όμορφη εμφάνιση χρώματος. Σήμερα θέλω να σας πω για το πώς να καλλιεργήσετε το αμπέλι του πάθους στον κήπο σας.

Έχω δει αυτά τα μοναδικά λουλούδια να φυτρώνουν σε αμπέλια ενώ περιπλανιόμουν στους κήπους του Roger. Πάντα πίστευα ότι αυτά τα φυτά θα ήταν δύσκολο να αναπτυχθούν, αλλά μπορούν να ευδοκιμήσουν εδώ στη Νότια Καλιφόρνια και σε άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο.

Τα λουλούδια φαίνονται διαφορετικά από κάθε άλλο είδος που έχω δει. Πέταλα αναδύονται από την πλάτη, με λεπτότερα, βελονοειδή πέταλα που ανοίγουν σε αρκετούς μεγάλους στήμονες που προεξέχουν προς τα έξω. Αυτή η πολυεπίπεδη εμφάνιση κάνει το λουλούδι του πάθους διαφορετικό από άλλα ανθοφόρα φυτά.

πάθος_λουλούδι_αμπέλι

History of Passion Flower

Το λουλούδι του πάθους είναι επίσης γνωστό ως Λουλούδι του πάθους spp. Είναι εγγενείς στο Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Οι ιεραπόστολοι και στα δύο μέρη θα χρησιμοποιούσαν αυτά τα λουλούδια για να εξηγήσουν το πάθος του Χριστού, από όπου και πήραν το όνομά τους.

Καλλιέργεια της αμπέλου Passion Flower

Μόλις μάθετε τι να κάνετε, μεγαλώνοντας το αμπέλι λουλούδι του πάθους είναι εύκολο! Μπορείτε να τα καλλιεργήσετε αγοράζοντας φυτά στο φυτώριο του τοπικού σας κήπου, μοσχεύματα φυτών ή από σπόρους. Μπορείτε επίσης να βρείτε αυτά τα φυτά στο Διαδίκτυο. Έχω παράσχει συνδέσμους παρακάτω εάν δεν μπορείτε να βρείτε αυτά τα μοναδικά φυτά τοπικά.

Καλλιέργεια λουλουδιών πάθους από σπόρους

Όπως ανέφερα παραπάνω, μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτά τα αμπέλια από σπόρους. Χρειάζεστε απλώς υπομονή για να βοηθήσετε αυτούς τους σπόρους να βλαστήσουν και να ευδοκιμήσουν στην περιοχή σας.

Αν θέλετε να ξεκινήσετε με σπόρους, κόψτε τους και μουλιάστε τους για μια νύχτα ή για δύο ημέρες σε ζεστό νερό. Τοποθετήστε τους σπόρους σε μείγμα γλάστρας που είναι υγρό. Μπορεί να χρειαστούν 10-20 ημέρες για να βλαστήσουν οι σπόροι, οπότε κάντε υπομονή!

red_passion_flower

Σκληρώστε τα νέα φυτά επιβραδύνοντας εισάγοντάς τα σε περισσότερο εξωτερικό φως καθημερινά, έως ότου μπορούν να αναπτυχθούν έξω όλη την ημέρα, χωρίς να τα επαναφέρετε σε εσωτερικούς χώρους. Όταν υπάρχουν μερικά φύλλα, μεταφυτέψτε το μεγαλύτερο φυτό σε μια μεγαλύτερη γλάστρα έξω, έτσι ώστε να έχει άφθονο χώρο για να αναπτυχθεί.

Εάν ζείτε σε ένα θερμότερο κλίμα, όπως η Νότια Καλιφόρνια, μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους απευθείας στο έδαφος έξω την άνοιξη. Επειδή αυτά τα φυτά μπορεί να είναι επεμβατικά, κρατήστε τα μακριά από άλλα φυτά. Έχετε ένα φράχτη ή πέργκολα κοντά όπου οι τρύπες μπορούν να απλωθούν και να αναπτυχθούν.

Passion Vine Care

Αναπτύξτε το αμπέλι του πάθους σας σε πλήρη έως μερική σκιά. Δεδομένου ότι αυτά τα φυτά αναπτύσσονται σε ένα αμπέλι, φροντίστε να έχετε ένα κατάλληλο στήριγμα στη θέση του, όπως μια πέργκολα ή φράχτη όπου μπορεί να αναπτυχθεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε χώμα γλάστρας που στραγγίζει καλά για να διατηρήσετε τις ρίζες του φυτού σας υγιείς όλο το χρόνο.

Οι περισσότεροι κηπουροί καλλιεργούν τα αμπέλια τους σε γλάστρες έτσι ώστε να μπορούν να τα μετακινούν εύκολα σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι επίσης καλή ιδέα να καλλιεργήσετε τα λουλούδια του πάθους σας σε μια γλάστρα για να μην εξαπλωθούν σε άλλα φυτά. Κόψτε το φυτό σε περίπου ένα έως δύο πόδια ύψος πριν το φέρετε μέσα κατά τους ψυχρότερους μήνες.

Δεδομένου ότι αυτά τα φυτά είναι επεμβατικά σε πολλές περιοχές, η κοπή τους βοηθά στον έλεγχο της ανάπτυξής τους και τα εμποδίζει να ξεπεράσουν άλλα φυτά στον κήπο σας. Η κοπή τους πριν από το χειμώνα θα βοηθήσει επίσης το αμπέλι να ευδοκιμήσει με νέα ανάπτυξη την άνοιξη.

Καλλιέργεια λουλουδιών πάθους σε γλάστρες

μωβ_και_λευκά_λουλούδια_πάθους

Εάν ζείτε σε περιοχή που κάνει κρύο το χειμώνα, μπορείτε να φέρετε το δικό σας λουλούδι του πάθους σε μια γλάστρα σε εσωτερικό χώρο όπου μπορεί να έχει πρόσβαση σε έντονο, έμμεσο φως.

Αν με παρακολουθείτε για λίγο, δεν θα εκπλαγείτε αν διαβάσετε μια άλλη πολύ σύντομη υπενθύμιση για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν τρύπες στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Εάν δεν υπάρχουν τρύπες, τρυπήστε αρκετές στο κάτω μέρος. Οι περισσότερες γλάστρες έχουν κύκλους και εσοχές στο κάτω μέρος για να σας καθοδηγήσουν ως προς το πού να ανοίξετε τρύπες.

Το νερό που κάθεται στον πάτο μιας γλάστρας μπορεί να σαπίσει τις ρίζες σας, κάτι που με τη σειρά του θα σκοτώσει το όμορφο φυτό σας. Μην αφήσετε αυτό να συμβεί!

Μιλώντας για πότισμα, ποτίστε βαθιά το αμπέλι του πάθους σας, αλλά μόνο μία φορά την εβδομάδα περίπου για να το διατηρήσετε υγιές και χαρούμενο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε σάπια φύλλα στο χώμα για να το διατηρήσετε υγρό ανάμεσα στα ποτίσματα.

Λιπάνετε τα αμπέλια σας με ένα λίπασμα γενικής χρήσης που περιέχει ίσες ποσότητες αζώτου, φωσφόρου και καλίου. Κάντε το κάθε μήνα έως έξι εβδομάδες έως ότου ο καιρός γίνει πιο δροσερός το φθινόπωρο.

Κλάδεμα της αμπέλου Passion Flower

πάθος_λουλούδι_αμπέλι

Αυτά τα αμπέλια χαμηλής συντήρησης μπορούν να επωφεληθούν από κάποιο κλάδεμα από καιρό σε καιρό. Το κλάδεμα βοηθά στον έλεγχο της ανάπτυξης της αμπέλου, μαζί με την αφαίρεση του νεκρού ξύλου και τη βοήθεια του φυτού να αναπτυχθεί περισσότερο.

Κλαδέψτε το λουλούδι του πάθους σας αργότερα το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Εάν ζείτε σε μια περιοχή που κάνει κρύο, το αμπέλι σας θα σβήσει ούτως ή άλλως για να δημιουργήσει χώρο για νέα ανάπτυξη την άνοιξη. Τα λουλούδια ανθίζουν με νέα ανάπτυξη, οπότε κόψτε τα νεκρά κλαδιά για να απολαύσετε πολλά λουλούδια κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Μπορείτε επίσης να κόψετε τα νεκρά λουλούδια για να ενθαρρύνετε το φυτό να παράγει ακόμα περισσότερα άνθη για να απολαύσετε εσείς και η οικογένειά σας.

Κοινές ασθένειες και παράσιτα

Όπως και με άλλα φυτά, τα αμπέλια με λουλούδια του πάθους τείνουν να προσελκύουν ορισμένα παράσιτα και είναι ευαίσθητα σε ορισμένες ασθένειες. Η σήψη των ριζών και η κηλίδα των φύλλων είναι κοινά προβλήματα με τα αμπέλια των ανθέων του πάθους. Η σήψη των ριζών μπορεί να αποφευχθεί φροντίζοντας να υπάρχουν πολλές τρύπες στη γλάστρα έτσι ώστε το νερό να μπορεί να αποστραγγιστεί.

Η κηλίδα στα φύλλα είναι ένας τύπος μυκητιακής νόσου. Κόψτε τα άρρωστα φύλλα και εφαρμόστε μυκητοκτόνο στο φυτό σας για να αποτρέψετε την εξάπλωση της κηλίδας στα φύλλα.

Εάν ζείτε σε ένα τροπικό κλίμα, τα ακάρεα της αράχνης, τα λέπια και οι λευκές μύγες είναι πιο πιθανό να επιτεθούν στο αμπέλι του πάθους σας. Χρησιμοποιήστε ένα εντομοκτόνο για να κρατήσετε αυτά τα παράσιτα μακριά από το φυτό σας.

Φρούτο του Πάθους

Ορισμένες ποικιλίες αμπέλων πασιφλόρα παράγουν φρούτα που μπορείτε να φάτε. Αν καλλιεργήσετε ένα αμπέλι που έχει φρούτα, περιμένετε να πέσουν στο έδαφος πριν το μαζέψετε για να το φάτε. Φροντίστε να περιμένετε μέχρι να ωριμάσει πλήρως το φρούτο για να το απολαύσετε μόνο του ή σε συνταγές.

Αν και το φρούτο δεν έχει πολλή γεύση, μπορείτε να το συνδυάσετε με άλλα φρούτα σε μια σαλάτα ή με άλλο φαγητό για να προσθέσετε λίγη γεύση σε αυτό.

Λουλούδια πεταλούδων

Οι πεταλούδες θα απολαμβάνουν επίσης να τρέφονται με τα άνθη της αμπέλου, ώστε να μπορείτε να καλλιεργήσετε το φυτό του πάθους με άλλα λουλούδια που αρέσουν σε αυτούς τους επικονιαστές. Το ζιζάνιο της πεταλούδας, ο θάμνος της πεταλούδας και οι πεντάδες δημιουργούν υπέροχα συντροφικά φυτά με αμπέλια λουλουδιών κατά μήκος ενός φράχτη ή πέργκολας.

Εάν ζείτε σε μια αστική περιοχή χωρίς έδαφος ή λίγο χώρο, πολλά από αυτά τα φυτά ευδοκιμούν καλά σε γλάστρες. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να αναδιατάξετε τα φυτά σας σε γλάστρες για μια νέα εμφάνιση και όταν χρειάζονται περισσότερο ήλιο, ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Τύποι λουλουδιών πάθους

πορφυρό_πάθος_λουλούδι

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι αμπέλων λουλουδιών του πάθους. Μπορούν να είναι πολυετή, μονοετή, και μερικά παράγουν φρούτα. Παρακάτω είναι κοινά είδη λουλουδιών του πάθους που χρησιμοποιούνται από τους κηπουρούς.

  • Λουλούδι του πάθους ενσαρκωμένοι είναι ένα μωβ λουλούδι του πάθους
  • Λουλούδι του πάθους μπλε ανθίζει μπλε πάθος λουλούδια
  • Πασιφλόρα αλάτα „Ruby Glow“ ανθίζει λουλούδια με έντονο άρωμα
  • Λουλούδι του πάθους coccinea είναι ένα κόκκινο λουλούδι του πάθους

Τροπικό φυτό κήπου

Αν θέλετε να αναπτύξετε έναν τροπικό κήπο, τα αμπέλια με λουλούδια του πάθους είναι ένα από τα πολλά που μπορείτε να απολαύσετε στον εξωτερικό σας χώρο. Φροντίστε να προσθέσετε άλλα τροπικά φυτά, όπως φοίνικες, πλουμέρια και θάμνους ιβίσκου, για να αναφέρουμε μερικά. Απλώς θυμηθείτε να καλλιεργήσετε το πάθος σας αμπέλι μακριά από τα άλλα φυτά για να μην μεγαλώσει πάνω τους!

Διασκεδαστικά γεγονότα Passion Flower

Παρακάτω είναι μερικά διασκεδαστικά γεγονότα για τα λουλούδια του πάθους. Απολαμβάνω!

  • Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες είδη λουλουδιών του πάθους.
  • Αυτά τα μοναδικά λουλούδια έχουν διάμετρο από 1/2 ίντσα έως 6 ίντσες.
  • Τα λουλούδια μένουν ανοιχτά μόνο για μία μέρα.
  • Οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούσαν λουλούδια του πάθους για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες, προβλήματα με το συκώτι και πόνους στα αυτιά.
  • Το φυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και του στρες και να βοηθήσει στην αϋπνία.
  • Τα αμπέλια μπορούν να φτάσουν τα 20 πόδια σε ένα χρόνο.

Αμπέλου Passion Flower

Με την κατάλληλη φροντίδα και υπομονή, μπορείτε να απολαύσετε ένα παθιασμένο αμπέλι στην αυλή σας. Καλλιεργείτε αμπέλια με λουλούδια στον κήπο σας ή σχεδιάζετε; Ενημερώστε με στην ενότητα σχολίων παρακάτω!

Schreibe einen Kommentar