Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ετήσιων και πολυετών φυτών; ⋆ Μεγάλο Blog Of Gardening

1
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ετήσιων και πολυετών φυτών;  ⋆ Μεγάλο Blog Of Gardening
πετούνιες
Οι πετούνιες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ετήσια

Όταν ξεκινάτε την κηπουρική, υπάρχουν τόσοι πολλοί νέοι όροι που πρέπει να μάθετε. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η διαφορά μεταξύ μονοετών και πολυετών φυτών.

Με απλά λόγια, το ετήσιο ή το πολυετές είναι μια ταξινόμηση του χρόνου ζωής του φυτού σας: 1 έτος για τα ετήσια, 3 ή περισσότερα χρόνια για τα πολυετή φυτά. Ωστόσο, ορισμένα φυτά καλλιεργούνται ως πολυετή σε θερμές περιοχές και ως ετήσια σε ψυχρές περιοχές. Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στην κηπουρική, η απάντηση είναι, „εξαρτάται„.

Τι είναι τα ετήσια φυτά;

Τα ετήσια είναι φυτά που αναπτύσσονται από σπόρο σε λουλούδι σε σπόρο σε μία καλλιεργητική περίοδο και μετά πεθαίνουν. Όλες οι ρίζες, οι μίσχοι, τα φύλλα και τα άνθη πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Ωστόσο, το φυτό μπορεί να εμφανιστεί ξανά στο παρτέρι σας το επόμενο έτος, επειδή ο σπόρος του ξεχειμώνιασε στον κήπο σας. Αλλά δεν θα ξεχειμωνιάσουν όλοι οι σπόροι λουλουδιών στον κήπο σας – μόνο εκείνα τα φυτά που είναι προσαρμοσμένα στη ζώνη ανθεκτικότητάς σας θα παράγουν σπόρους που επιβιώνουν τους χειμώνες σας.

Η ετήσια κατηγορία χωρίζεται σε 3 τύπους:

  • Διαγωνιστικά ετήσια έχουν ελάχιστη έως καθόλου ανοχή στον κρύο καιρό και ευδοκιμούν σε ζεστές θερμοκρασίες.
  • Ανθεκτικά μονοετή έχουν κάποια ανοχή στον παγετό και το κρύο.
  • Ημίσκληρα μονοετή έχουν κάποια ανοχή στον κρύο καιρό, αλλά λιγότερο από τα ανθεκτικά ετήσια.

Σε ψυχρές περιοχές, μερικά μονοετή φυτά όπως οι μπιγκόνιες πρέπει να μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους για το χειμώνα. Αν όχι, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα τους σκοτώσουν. Εκεί που ζω στην Πενσυλβάνια, η Ρόζμαρι πεθαίνει κάθε χειμώνα, αλλά στις νότιες ΗΠΑ, θα συνεχίσει επ‘ αόριστον όπως κάνει ο Σέιτζ μου.

Τι είναι τα πολυετή φυτά;

Τα πολυετή φυτά ορίζονται επίσημα ως φυτά που ζουν τουλάχιστον 3 χρόνια – μερικά έχουν μικρή διάρκεια ζωής και άλλα για δεκαετίες. Οι άνθρωποι αναφέρονται στα πολυετή φυτά ως «φυτά που επιστρέφουν κάθε χρόνο». Όλα τα δέντρα, όλοι οι θάμνοι και μερικά λουλούδια είναι πολυετή φυτά. Αλλά γενικά, ο όρος αναφέρεται σε μη ξυλώδη φυτά όπως τα λουλούδια (α ξυλώδες φυτό είναι αυτή που αναπτύσσει ξυλώδεις δομές πάνω από το έδαφος όπως αμπέλια, δέντρα και θάμνους.)

Στα περισσότερα πολυετή φυτά, τα κορυφαία μέρη του φυτού πεθαίνουν κάθε χειμώνα και ξαναβγαίνουν την επόμενη άνοιξη από το ίδιο ριζικό σύστημα. Εάν καλλιεργείτε Purple Coneflower στον κήπο σας, το έχετε δει αυτό (οπότε μην το απορρίψετε το φθινόπωρο όταν φαίνεται να είναι νεκρό – είναι απλώς αδρανείς).

Μερικά πολυετή λουλούδια διατηρούν τα φύλλα τους όλο το χρόνο. Το ίδιο ισχύει για τους πολυετείς θάμνους όπως ορισμένα viburnums που δεν φαίνεται ποτέ να χάνουν τα φύλλα τους ή να τα χάνουν μόνο για 2-3 μήνες. Ένα μόνο φυτό κολομβίνης μπορεί να ζήσει μόνο για 3 χρόνια, αλλά παράγει σπόρους για να παράγει πολλά νέα φυτά. Ωστόσο, οι παιώνιες διαρκούν πολλά χρόνια.

Η κατηγορία πολυετών φυτών χωρίζεται επίσης σε 3 τύπους:

  • Τρυφερά πολυετή φυτά αναπτύσσονται όλο το χρόνο σε θερμά κλίματα, αλλά πρέπει να ξεχειμωνιάζονται σε εσωτερικούς χώρους σε ψυχρά κλίματα. Μερικές φορές ονομάζονται επίσης διαχρονικά.
  • Ανθεκτικά πολυετή φυτά επιβιώσει από τον παγετό και το κρύο χωρίς προβλήματα.
  • Ημίσκληρα πολυετή φυτά μπορεί να ανεχθεί λίγο παγετό και κρύες θερμοκρασίες, αλλά όχι έναν βαθιά κρύο χειμώνα.
μπιγκόνια
Ανάλογα με την ποικιλία, οι μπιγκόνιες είναι είτε τρυφερά πολυετή είτε μισά ανθεκτικά μονοετή φυτά και πρέπει να μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους για το χειμώνα σε περιοχές που έχουν παγετό.

Ορισμένα φυτά συμπεριφέρονται ως μονοετή ή πολυετή με βάση το τοπικό κλίμα. Για παράδειγμα, τα μαυρομάτικα φυτά Susan και πιπεριάς είναι στην πραγματικότητα πολυετή φυτά και αναπτύσσονται για πολλές εποχές σε ζεστά κλίματα. Σε περιοχές με κρύους χειμώνες, αυτά τα φυτά διαρκούν μόνο μία εποχή εκτός και αν ξεχειμωνιαστούν σε εσωτερικούς χώρους.

Τι είναι τα διετές φυτά;

Τα Biennials είναι φυτά που χρειάζονται 2 καλλιεργητικές περιόδους για να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους. Την πρώτη εποχή, μόνο το φύλλωμά τους εμφανίζεται και μεγαλώνει κοντά στο έδαφος. Τη δεύτερη άνοιξη, ο μίσχος επιμηκύνεται, τα λουλούδια μεγαλώνουν, οι σπόροι πέφτουν και το φυτό πεθαίνει. Τα Canterbury Bells και Foxglove είναι τέλεια παραδείγματα.

γάντια αλεπού
Τα γάντια αλεπού είναι διετές – ο κύκλος ζωής τους διαρκεί 2 εποχές

Οι βολβοί είναι μονοετείς ή πολυετείς;

Τα λουλούδια που αναπτύσσονται από βολβούς είναι μια εξειδικευμένη ομάδα πολυετών φυτών που παράγουν όλο το φύλλωμα και ανθίζουν σε μια εποχή και μετά φαίνονται να πεθαίνουν, όπως κάνουν τα ετήσια. Αλλά το πολυετές φυτό που μεγαλώνει από έναν βολβό είναι απλώς χειμερινός αδρανής. Το φυτό αποθηκεύει ενέργεια στον βολβό για να παράγει ξανά λουλούδια και φύλλωμα την επόμενη σεζόν, εάν φροντιστεί σωστά.

Schreibe einen Kommentar