Ο απόλυτος οδηγός για την καλλιέργεια της ανατολίτικης παπαρούνας

19
Ο απόλυτος οδηγός για την καλλιέργεια της ανατολίτικης παπαρούνας

Η ανατολίτικη παπαρούνα είναι ένα όμορφο λουλούδι που υπάρχει εδώ και αιώνες. Η ιστορία και οι χρήσεις του στον κόσμο είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και ίσως να μην γνωρίζετε μερικά από αυτά τα γεγονότα! Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς να καλλιεργήσετε ανατολίτικες παπαρούνες συζητώντας την προέλευσή της, πώς να τις φροντίζετε, πού να τις φυτέψετε κ.λπ.

Οι ανατολίτικες παπαρούνες είναι εκπληκτικά πολυετή λουλούδια που θα δώσουν ένα ποπ χρώμα στον κήπο σας. Είναι επίσης ανθεκτικά και ακόμη και ανθεκτικά στα παράσιτα, οπότε δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε πολύ για αυτά!

Παρόλα αυτά, αν σας αρέσει να καλλιεργείτε ανατολίτικες παπαρούνες, ωφελεί να μάθετε περισσότερα για αυτές και τις συγκεκριμένες ανάγκες τους για να διασφαλίσετε ότι θα ανθίσουν. Διαβάστε παρακάτω καθώς εμβαθύνω στο ιστορικό τους, ενδιαφέροντα γεγονότα και πώς να τα φροντίσετε.

πώς-να μεγαλώσω-ανατολίτικες-παπαρούνες

Ιστορία της ανατολίτικης παπαρούνας

Η ανατολίτικη παπαρούνα (Papaver orientale) είναι φυτά που αγαπούν τον ήλιο και αναπτύσσονται ιδιαίτερα καλά σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ξηρά κλίματα. Αυτά τα λουλούδια έχουν μεταξένια πέταλα που περιβάλλουν ένα σκοτεινό κέντρο, όπου βρίσκονται οι κλασικοί σπόροι παπαρούνας.

Σκαρφαλωμένο σε μακριά, ασαφή κοτσάνια, το λουλούδι της ανατολίτικης παπαρούνας διατίθεται σε διάφορα χρώματα: πορτοκαλί, κόκκινο, ροζ, λευκό, μωβ και ροζ. Τα φύλλα της ανατολίτικης παπαρούνας είναι ασημοπράσινα και μεγαλώνουν πιο κοντά στο έδαφος σε τσαμπιά.

Αυτές οι παπαρούνες είναι εγγενείς στην Κεντρική Ασία και προτιμούν για να αναπτυχθούν μεγάλα υψόμετρα, άνυδρα κλίματα. Γενικά, οι Ζώνες 3-7 είναι κατάλληλες τοποθεσίες για να ευδοκιμήσουν οι παπαρούνες και να επιστρέφουν κάθε χρόνο.

Δεν είστε λάτρης της υψηλής ζέστης και της υψηλής υγρασίας, εάν ζείτε στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, ίσως χρειαστεί να δώσετε περισσότερη προσοχή στην ανατολίτικη παπαρούνα ή να τη φυτεύετε ξανά κάθε χρόνο, εάν ζείτε πάνω από τη Ζώνη 7.

Τύποι ανατολίτικων παπαρούνων

Οι ανατολίτικες παπαρούνες είναι περισσότερα από ένα είδη λουλουδιών. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες, όπως:

 • Maiden’s Blush – Αυτό το λουλούδι είναι όμορφο ρουζ και λευκό χρώμα και κατάγεται από τη Βόρεια Τουρκία.
 • Beauty of Livermere – Μία από τις μεγαλύτερες μεταξύ των παπαρούνων, μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο σε ύψος. Διαθέτει σκούρο κέντρο και έντονα κόκκινα πέταλα.
 • Patty’s Plum – Αυτή η παπαρούνα διαθέτει διάφορες αποχρώσεις του δαμάσκηνου ή μωβ στα πέταλα.
 • Turkenlouis – Αυτό το όμορφο λουλούδι έχει ένα βαθύ μοβ κέντρο με ζωηρά κόκκινα πέταλα που ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.
 • Garden Glory – Ο Garden Glory είναι στενός συγγενής του Patty’s Plum. Τα πέταλα μοιάζουν πολύ σε σχήμα, αλλά αυτό το λουλούδι έχει διπλά ροζ πέταλα.
 • Avebury Crimson – Αυτές οι παπαρούνες έχουν έντονα κόκκινα πέταλα και είναι εγγενείς στην Τουρκία και το Ιράν. Θα αρχίσουν να ανθίζουν ήδη από τον Μάιο.
 • Wisley Beacon – Εγγενής στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Wisley Beacon Poppy έχει κόκκινα/πορτοκαλί πέταλα με γερό στέλεχος.
 • Μανχάταν – Οι παπαρούνες του Μανχάταν έχουν βαθύ ροζ, σχεδόν ματζέντα, πέταλα.

Πώς να φροντίσετε τις ανατολίτικες παπαρούνες

Οπως αναφέρθηκε, Ανατολίτικα φυτά παπαρούνας είναι ανθεκτικά, αλλά έχουν ειδικές ανάγκες κλίματος και εδάφους για να τους επιτρέψουν να πετύχουν.

ροζ-ανατολίτικο-παπαρούνας

Καλά στραγγιζόμενο έδαφος

Τα κλίματα μεγάλου υψομέτρου από τα οποία προήλθαν η παπαρούνα σημαίνουν ότι το έδαφος ήταν πιο ξηρό και πιο αμμώδες. Αυτά τα φυτά δεν τους αρέσει να είναι βρεγμένοι οι βολβοί ή οι ρίζες τους και αν λαμβάνουν πολύ νερό, θα εμποδίσει την ανάπτυξη και την ομορφιά τους.

Εάν το χώμα τους δεν στραγγίζει, θα προκαλέσει σάπισμα των βολβών και επέκταση μέχρι το υπόλοιπο φυτό.

 • Οι παπαρούνες προτιμούν εδάφη με ουδέτερη έως ελαφρώς πιο όξινη ισορροπία pH.
 • Το αργιλώδες και το αμμώδες έδαφος είναι εξαιρετικές επιλογές για προσθήκη στην περιοχή καλλιέργειας της παπαρούνας.
 • Μπορείτε να προσθέσετε λίπασμα στο έδαφος για να βοηθήσετε πραγματικά τα φυτά σας να σκάσουν.

Άμεσο ηλιακό φως

Αυτές οι παπαρούνες προέρχονται από την Κεντρική Ασία όπου απορροφούν τον ήλιο στα χωράφια. Εξαιτίας αυτού, οι παπαρούνες χρειάζονται τουλάχιστον έξι ώρες απευθείας ηλιακού φωτός για να αναπτυχθούν και να διατηρήσουν τα άνθη τους.

Όταν επιλέγετε ένα μέρος για τις παπαρούνες, να έχετε κατά νου τον ήλιο. Λειτουργούν πολύ καλά σε έναν κήπο στην μπροστινή αυλή, όπου μπορούν να υψωθούν πάνω από άλλα φυτά και να επιδείξουν τα άνθη τους.

Γίνονται πιο ευαίσθητα στους μύκητες και τη σήψη των ριζών εάν δεν είναι στον ήλιο. Ο ήλιος διατηρεί το νερό να εξατμίζεται και το χώμα τους στη σωστή συνοχή.

Κατάλληλο Κλίμα

κόκκινες και μωβ-παπαρούνες

Οι ανατολίτικες παπαρούνες αναπτύσσονται καλύτερα στις Ζώνες 3-7. Η υψηλή υγρασία και η ζέστη τα προκαλούν μαρασμό και δυσκολεύονται να αναπτυχθούν ξανά τον επόμενο χρόνο.

Οι βολβοί και οι σπόροι πρέπει να είναι κρύοι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να αναπτυχθούν ξανά την άνοιξη. Οι παπαρούνες θα πεθάνουν στα τέλη του καλοκαιριού αφού ανθίσουν την άνοιξη-καλοκαίρι (που διαρκεί περίπου δέκα ημέρες).

Συχνά σπέρνουν τον εαυτό τους, οπότε μπορεί να βρείτε μερικά νέα φυτά την επόμενη άνοιξη αν αφήσετε τα άνθη να πέσουν φυσικά.

Ασθένειες και Παράσιτα

Οι ανατολίτικες παπαρούνες έχουν χαμηλό επίπεδο τοξικότητας σε κάθε μέρος του φυτού. Οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε πτυχές του φυτού. Τα καρυκεύματα που αγοράζονται από το κατάστημα που αποτελούνται από σπόρους ανατολίτικης παπαρούνας είναι προφανώς ασφαλή και νόστιμα για κατανάλωση (φροντίστε να κάνετε την έρευνά σας εάν θέλετε να συγκομίσετε στο σπίτι).

Αυτή η τοξικότητα το καθιστά ανθεκτικό στα περισσότερα παράσιτα, ασθένειες και θηλαστικά. Μπορούν να είναι ευαίσθητα σε παράσιτα και μύκητες, γι‘ αυτό απλώς προσέξτε τα καθώς μεγαλώνουν. Είναι πιο σκληρά και πιο ανθεκτικά, αλλά όχι εντελώς άνοσα.

Τα ελάφια και τα κουνέλια αποφεύγουν τις παπαρούνες γιατί τους είναι δηλητηριώδεις. Μερικά παράσιτα απωθούνται ακόμη και ελαφρώς από την παρουσία της παπαρούνας μέσα στον κήπο.

Πολλαπλασιάζοντας τις ανατολίτικες παπαρούνες

πορτοκαλί-ανατολίτικες-παπαρούνες

Όταν βρίσκετε φυτά ανατολίτικης παπαρούνας προς πώληση, είναι εύκολο να φυτέψετε βολβούς και σπορόφυτα ανατολίτικης παπαρούνας στον χώρο του κήπου σας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου καθώς σχεδιάζετε και προετοιμάζετε τα οικόπεδα:

 • Οι βολβοί πρέπει να φυτευτούν σε τουλάχιστον ένα μήνα κρύου καιρού. Το να τα φυτέψετε το φθινόπωρο και να τα αφήσετε να καθίσουν τον χειμώνα λειτουργεί καλά επίσης.
 • Οι σπόροι είναι παρόμοιοι και δεν χρειάζονται πολλή προσοχή για να αρχίσουν να αναπτύσσονται.

Λάβετε υπόψη το φως του ήλιου, τον τύπο/ποιότητα του εδάφους και το πού τα φυτεύετε.

Η σπορά ανατολίτικης παπαρούνας από σπόρους τείνει να είναι ο τυπικός τρόπος καλλιέργειας νέων φυτών παπαρούνας. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει απλώς να γεμίσετε το χώμα, να προσθέσετε λίπασμα και τυχόν πρόσθετους τύπους εδάφους και, στη συνέχεια, να σκορπίσετε τους σπόρους. Μπορείτε να τα καλύψετε με ένα ελαφρύ στρώμα βρωμιάς και νερού!

Μέχρι την άνοιξη, ένα ολοκαίνουργιο κρεβάτι με παπαρούνες θα σκάσει και θα είναι έτοιμο να ανθίσει.

Μετά από πέντε περίπου χρόνια, ομάδες βολβών μπορεί να είναι γεμάτες και να χρειαστεί να διαχωριστούν και να ξαναφυτευτούν. Για να το κάνετε αυτό, σκάψτε βαθιά και αφαιρέστε το μπλοκ. Διαχωρίστε τα απαλά και ξαναφυτέψτε. Η καλύτερη εποχή για να το κάνετε αυτό είναι το φθινόπωρο.

Πού να φυτέψετε ανατολίτικες παπαρούνες

Αναπτύσσοντας ψηλά στους μίσχους τους, αυτά τα φυτά είναι ιδανικά για πίσω από άλλα φυτά ή κατά μήκος των ορίων. Δεδομένου ότι έχουν τόσο δυνατούς μίσχους, οι παπαρούνες είναι εξαιρετικές για συγκομιδή για μπουκέτο.

Οι ανατολίτικες παπαρούνες πεθαίνουν και αδρανούν μετά την περίοδο της ανθοφορίας τους, έτσι θα υπάρχουν γυμνά σημεία στον κήπο μόλις πεθάνουν. Φυτέψτε παρόμοια, μακροχρόνια άνθη και παντελόνια ανάμεσα στις παπαρούνες.

Λάβετε υπόψη σας λοιπόν:

 • Οι ανατολίτικες παπαρούνες μπορούν να φτάσουν έως και τα τρία πόδια ψηλά.
 • Η ανθοφορία τους διαρκεί περίπου δέκα ημέρες.
 • Προσελκύουν πολλούς επικονιαστές με τα έντονα χρώματα τους.
 • Τα φυτά πεθαίνουν και αδρανούν μετά την ανθοφορία.

Ανατολίτικες παπαρούνες προς πώληση

τουρκο-παπαρούνας

Υπάρχουν πολλά υπέροχα μέρη στο διαδίκτυο και σε καταστήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε ανατολίτικες παπαρούνες και σπόρους. Κάντε λίγη έρευνα για να βρείτε τα καλύτερα μέρη.

Αν ψάχνετε για ανατολίτικες παπαρούνες στο διαδίκτυο, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές που έχουν μεγάλη ποικιλία τύπων και χρωμάτων. Μπορείτε να επιλέξετε πόση ποσότητα χρειάζεστε ή ποιο χρώμα/τύπος σας αρέσει περισσότερο. Υπάρχουν ακόμη και ειδικά είδη αν το κλίμα σας είναι σωστό!

Μερικοί υπέροχοι ιστότοποι περιλαμβάνουν:

Μπορείτε επίσης να βρείτε ανατολίτικες παπαρούνες σε ορισμένα τοπικά καταστήματα και σε καταστήματα φυτών. Κοιτάξτε γύρω ή προσέξτε τους! Θα εκπλαγείτε ευχάριστα πόσοι είναι διαθέσιμοι σε εσάς.

Οι παπαρούνες κάνουν εξαιρετικά φυτά συντροφιάς, οπότε μη διστάσετε να δοκιμάσετε να φυτέψετε μερικά μαζί! Εάν μεγαλώνετε από σπόρους, σκορπίστε τον παπαρουνόσπορο πάνω από χαλαρό χώμα και τσουγκρώστε τον απαλά με τα χέρια σας. Φροντίστε να μην το θάψετε πολύ βαθιά: απλώς καλύψτε το ελαφρά με βρωμιά (πάχος περίπου μισής ίντσας). Ποτίστε μετά τη διασπορά του σπόρου και στη συνέχεια ξανά μία φορά κάθε τρεις ημέρες μέχρι να εμφανιστούν βλαστοί εντός δύο εβδομάδων εάν είναι απαραίτητο. Στη συνέχεια ποτίζετε τακτικά όσο χρειάζεται μετά από αυτό το σημείο.

Ενδιαφέροντα γεγονότα για τις ανατολίτικες παπαρούνες

Οι ανατολίτικες παπαρούνες υπάρχουν για να τις απολαμβάνουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Παρακάτω είναι μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτά τα όμορφα λουλούδια.

μωβ-παπαρούνα
 • Η παπαρούνα ονομάστηκε για την ομοιότητά της με την ανατολίτικη παπαρούνα, Papaver orientale.
 • Αρχικά καλλιεργήθηκαν στην Ασία και την Ευρώπη, αλλά τώρα είναι δημοφιλή και στη Βόρεια Αμερική.
 • Υπάρχουν πάνω από 100 είδη παπαρούνας!
 • Οι παπαρούνες έρχονται σε πολλά διαφορετικά χρώματα, όπως κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, λευκό, ροζ και μωβ.
 • Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό για τις ανατολίτικες παπαρούνες είναι ότι ορισμένα λουλούδια έχουν δύο τύπους πετάλων – εσωτερικά και εξωτερικά πέταλα. Τα εσωτερικά πέταλα θα έχουν διαφορετικό χρώμα από τα εξωτερικά πέταλα.

Οι παπαρούνες υπάρχουν για να τις απολαμβάνουμε εμείς οι άνθρωποι εδώ και χιλιάδες χρόνια! Με τα έντονα χρώματα και τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά τους, αποτελούν εξαιρετική προσθήκη σε κάθε κήπο. Φροντίστε να ελέγξετε το τοπικό σας κατάστημα ή το ηλεκτρονικό κατάστημα λιανικής για ανατολίτικους σπόρους και φυτά παπαρούνας!

Οι καλύτερες συμβουλές για τη φροντίδα της παπαρούνας

Οι ανατολίτικες παπαρούνες είναι όμορφα και ανθεκτικά φυτά που, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, απαιτούν πολύ λίγη φροντίδα για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται ξανά χρόνο με το χρόνο.

Επιτρέψτε μου να συνοψίσω τα πιο σημαντικά στοιχεία για τις ανατολίτικες παπαρούνες:

 • Χρειάζονται πλήρες ηλιακό φως
 • Το καλά στραγγιζόμενο έδαφος είναι το καλύτερο
 • Μέτριο κλίμα με κρύους χειμώνες
 • Ανθεκτικά στα παράσιτα, αλλά προσέξτε τα
 • Φανταστικά χρώματα και αγαπημένα από τους επικονιαστές

Πώς να καλλιεργήσετε ανατολίτικες παπαρούνες

Ελπίζω ότι αυτή η ανάρτηση για το πώς να καλλιεργείτε ανατολίτικες παπαρούνες σας ήταν χρήσιμη! Πείτε μου τις εμπειρίες σας με τις ανατολίτικες παπαρούνες στα παρακάτω σχόλια!

Schreibe einen Kommentar