Μην προσθέτετε ποτέ πέτρες στο κάτω μέρος των γλάστρες σας ⋆ Big Blog Of Gardening

1
Μην προσθέτετε ποτέ πέτρες στο κάτω μέρος των γλάστρες σας ⋆ Big Blog Of Gardening

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η προσθήκη πέτρες στο κάτω μέρος των γλάστρες σας μπορεί να βλάψει πραγματικά τα φυτά. Γιατί λοιπόν το κάνουμε ακόμα;

πέτρες στο κάτω μέρος της γλάστρας

Ακριβώς όπως εγώ, πιθανότατα έχετε ακούσει για ολόκληρη τη ζωή σας – τουλάχιστον τη ζωή σας στην κηπουρική – ότι πρέπει να προσθέσετε μικρές πέτρες, χαλίκι, κομμάτια σπασμένων κεραμικών γλάστρες ή άλλο υλικό πλήρωσης στον πάτο των δοχείων σας πριν από τη φύτευση. Το σκεπτικό είναι ότι παρέχει καλύτερη αποστράγγιση για τα φυτά σας καθώς βοηθά το νερό να στραγγίζει πιο γρήγορα μέσα από τη γλάστρα.

Ακούγεται λογικό, σωστά; Αλλά αποδεικνύεται ότι οι πέτρες στον πάτο της γλάστρας επιβραδύνουν την αποστράγγιση και μπορούν να βλάψουν τα φυτά σας. Οι επιστήμονες το έχουν αποδείξει.

Στην πραγματικότητα, κατέρριψαν αυτόν τον μύθο της κηπουρικής πριν από περισσότερα από 100 χρόνια και πολλές φορές από τότε. Αλλά κατά κάποιο τρόπο, αυτό το σημαντικό γεγονός δεν έχει εισέλθει στη συλλογική συνείδηση ​​των οικιακών κηπουρών – εξακολουθούμε να ρίχνουμε κάθε είδους πράγματα στο κάτω μέρος των γλάστρες μας. Ήμουν ένοχος και γι‘ αυτό μέχρι που έπεσα πάνω στην έρευνα για το Σελίδα Garden Professors στο Facebook.

Αγορά στο Amazon: Γλάστρες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου

Μελέτες δείχνουν ότι σε μια γλάστρα το νερό δεν περνά γρήγορα από χώμα σε πέτρα

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι το νερό δεν κινείται εύκολα μεταξύ ενός υλικού με λεπτή υφή όπως το χώμα και ενός πιο χονδροειδούς υλικού όπως οι πέτρες. Πιο συγκεκριμένα, το νερό αργεί πολύ να διασχίσει την περιοχή μεταξύ τα δύο υλικά. Έτσι, τα χονδροειδή υλικά στο κάτω μέρος του δοχείου επιβραδύνουν την αποστράγγιση του νερού, καθιστώντας το έδαφος πιο πιθανό να εμποτιστεί με νερό και να πνίξει πιθανώς τις ρίζες του φυτού σας.

«Το γεγονός είναι ότι όταν το νερό που κινείται μέσα από ένα έδαφος φτάνει σε μια οριζόντια ή κάθετη διεπαφή μεταξύ διαφορετικών τύπων εδάφους, σταματά να κινείται».

Dr. Linda Chalker-Scott, Ph.D., Ουάσιγκτον State University Extension Urban Horticulturist in The Garden Professors Blog

Γιατί συμβαίνει αυτό: βαρύτητα

Αντί το νερό να κινείται ελεύθερα προς τα κάτω μέσα από το χώμα και στις πέτρες, το νερό αντιστέκεται στο να περάσει το φράγμα μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό στο ανώτερο στρώμα τραβιέται προς τα πάνω από το ξηρό έδαφος και τα φυτά. Αυτό αντισταθμίζει τις επιπτώσεις της βαρύτητας, που διαφορετικά θα τραβούσε το νερό μέσα από τις πέτρες. Το νερό συσσωρεύεται στο ανώτερο στρώμα μέχρι να υπερκορεσθεί, και μόνο τότε απελευθερώνεται νερό στο χώμα στο κάτω στρώμα. Ο υπερκορεσμός του εδάφους αποτελεί απειλή για τις ρίζες του φυτού σας και μπορεί να είναι ο λόγος που οι πετούνιες σας που καλλιεργούνται σε δοχεία δεν επιβίωσαν κατά καιρούς την εποχή.

«Είναι ένας μύθος ότι ένα στρώμα από χαλίκι (μέσα ο πυθμένας μιας μεμονωμένης γλάστρας) κάτω από το έδαφος βελτιώνει την αποστράγγιση του δοχείου. Αντί να στραγγίζει επιπλέον νερό αμέσως στο χαλίκι, το νερό «κουρνιάζει» ή συγκεντρώνεται στο χώμα ακριβώς πάνω από το χαλίκι. Το νερό μαζεύεται έως ότου δεν υπάρχει χώρος αέρα. Μόλις γεμίσει όλος ο διαθέσιμος χώρος αέρα του εδάφους, τότε η περίσσεια νερού αποστραγγίζεται στο χαλίκι από κάτω. Έτσι, το χαλίκι στον πυθμένα κάνει ελάχιστα για να εμποδίσει το χώμα από πάνω του να κορεσθεί από το υπερβολικό πότισμα».

Successful Container Gardens, University of Illinois Extension

Έτσι, την επόμενη φορά που θα φυτέψετε τα φυτά σας, απλά προσθέστε χώμα για γλάστρες και τίποτα άλλο, Και φυσικά, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν καλές τρύπες αποστράγγισης στη γλάστρα.

Διαβάστε περισσότερα: Ο Μύθος του Αποστραγγιστικού Υλικού στις Φυτεύσεις ΕμπορευματοκιβωτίωνΕπέκταση του Washington State University ή κατεβάστε το pdf.

Για να δείτε μόνοι σας γιατί συμβαίνει αυτό, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το βίντεο από τον Joe Gardener.

Schreibe einen Kommentar